söndag 31 januari 2010
Week End: v. 5
Miramax läggs ned
Disney-ägda Miramax, ett av världens ondskefullaste filmbolag har lagts ned. Pressmeddelandet låter såhär, "Miramax was a leading producer and distributor of independent film and is credited with taking independent cinema into the mainstream in the US". Detta är inte hela sanningen. Under ledningen av Harvey och Bob Weinsten, som led av samma megalomani som David O. Selznick, såg Miramax till att förstöra så mycket som möjligt av 90-talets filmkultur.
All information nedan ha jag tagit från Jonathan Rosenbaums 234-sidiga attack mot Miramax, Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit what Movies We can See. I sin samling artiklar redogör Rosenbaum hur Miramax klippt om filmer som Chen Kaiges Temptress Moon, Patrice Chéreaus Queen Margot och de flesta av Tarantinos filmer. Men bröderna gick längre än så, de tvingade Charles Burnett att skriva och spela in ett nytt slut till The Glass Shield, och Jim Jarmusch ska ha kämpat för sitt liv för att få Dead Man intakt. Det finns alltså en anledning till varför Harvey Weinstein kallas Harvey Scissorhands.
Men Miramax var inte enbart ett produktionsbolag, de distribuerade också väldigt mycket film, och väldigt mycket utländsk film (vi befinner oss tydligen i U.S.A. nu). Det stora problemet var att de sällan distribuerade filmer fullt ut. Filmer de köpt rättigheterna till, men som de inte gillade, gav de i bästa fall en begränsad distribuering, om de nu visade filmen överhuvudtaget. En rolig historia är den om en programmerare till ett Jim Jarmusch-retrospektiv som kontaktade Miramax för de ville låna en kopia av Dead Man, och fick till svar att de inte borde visa filmen eftersom den var dålig.
Weinsteins syn på film reflekteras väl i detta uttalande om Cannes: "It has the potential to be so much more than it is now, the potential to be so much more serious and less political". Det var visserligen ett tag sedan bröderna arbetade på Miramax (nu håller de till på The Weinstein Company), men det känns ändå skönt att lägga denna svarta del av filmhistorien bakom sig.
hemma bäst
När hela filmvärlden håller sig upptagen med festivaler och prisutdelningar, är det skönt att kunna slå sig ned framför televisionen och låta skivspelaren svettas lite. Inom kort kommer några filmer av regissörer som tidigt varit grovt underrepresenterade i video-hyllan att släppas, så pass underrepresenterade att man skulle kunna tro att det är bröderna Weinsten som suttit på rättigheterna till dem. Criterion Collection ger ut en box med Pedro Costas Fontainhas-trilogi, Masters of Cinema fullföljer sin utgivning av Maurice Pialats verk, Philippe Garrels Frontiers of Dawn släpptes nyligen av MPI Home Video och inom kort kommer man att, tack vare Drakes Avenue, kunna köpa sig en box med tre filmer av Jean-Marie Straub och Daniele Huillet.
The Long Goodbye
Ingen lär väl ha undgått att jag snart inte längre kommer att vara i bland oss.
I morgon (Mån) bär det nämligen av till Indialand tillsammans med Johannes Hagman som ni kanske inte trodde fanns. Denna blogg lämnar jag till sitt öde, men lovar att återvända om jag själv återvänder.
Om ni mot förmodan skulle känna en saknad efter mig någon gång när jag är borta kan ni alltid gå in på min myspace-sida och höra min sjönsjungande stämma.
Slutligen vill jag instämma i Jonas kråksång och säga att "Where the wild things are" är ett sant mästerverk. En film dess like du inte lär återskåda de kommande trettio åren. En modern klassiker och milstolpe. Ömsint och varsam, hårdhänt och våldsam. Tänk om tiotalets första film ska bli den första jag såg?
Farväl.
söndag 24 januari 2010
Week End: v. 4
Sundancing
Att termer som minor och major, independent och Hollywood inte är särskilt funktionella när vi idag diskuterar amerikansk film behövs inte understrykas. I och med två filmer som kommer detta år ser vi hur denna gräns överskrids som den i Tyskland 1989. Noah Baumbachs nya film, Greenberg, där Ben Stiller spelar mot Greta Gerwig och Mark Duplass som i vanliga fall brukar hålla till i filmer som går under paraplytermen "mumblecore". Samma Duplass har tillsammans med bror sin gjort en ny film där de anställt större namn såsom Marisa Tomei, John C. Reilly, Jonah Hill och Catherine Keener. Cyrus heter den, och en trailer finns här.
Visions of Jack and Allen
Om de två senaste åren präglats av filmer om modeskapare ser 2010 ut att handla om beatpoeter. Vi har filmatiseringen av Jack Kerouacs On the Road som förmodligen regisseras av Walter Salles, samt Howl, en film om Allen Ginsberg som spelas av Harry Osborn, eller James Franco som har heter på riktigt.
Coco - Livet före O'Brien
Det verkar som att dusterna kring NBC, Jay Leno och Conan O'Brien är över. I helgen tog O'Brien farväl till sina tittare, och var generös nog att tipsa NBC om hur de skulle kunna använda den tomma studion han lämnar efter sig. De tre roligaste följer nedan, oöversatta av undertecknad.
1. Site of Tiger Woods’ 1st Annual Mistress Reunion
2. Storage facility for apology notes to NBC stockholders
3. Leave the studio cold and empty and re-name it “The World’s Largest Metaphor For NBC Programming”
Peace out!
söndag 17 januari 2010
Week End: v. 3
Kiarostami vs. Bahman Ghobadi
Det blåste upp en mindre konflikt mellan Abbas Kiarostami och Bahman Ghobadi (regissören bakom No One Knows About Persian Cats som visades på Stockholm Filmfestival). Kiarostami kritiserade Ghobadi för att han lämnat (blivit utkastad från) Iran, och för att han väljer att göra film om Iran utanför landets gränser. Läs en summering av bråket här.
12 anledningar till varför jag skulle vilja spendera slutet av månaden i Göteborg istället för i huvudstaden
Göteborgs Filmfestival drar igång den 29 och det är ett imponerande program de presenterar. Nedan följer en lista på 12 filmer man inte bör missa.
White Material
Like You Know it All
Rage
Life During Wartime
Vision
The Thorn in the Heart
Visage
Förhöret
Lourdes
Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
She, A Chinese
Lebanon
Svenska Institutets söker ny chef
Och Richard Hobert har tydligen sökt tjänsten. Visserligen är vi glada över att han rör sig bort från filmbranschen, men vad som skulle kunna hända om Hobert får positionen vågar jag inte spekulera i.
SVT's knäppa programmering
I lördags visades Victor Sjöströms Under den röda kappan, och nästa lördag visas Costa-Gavras Mördande Konkurrens på tv, vilket såklart är roligt. Men varför envisas SVT med att visa dem mitt på natten (kl. 04:05 respektive 03:05). Visserligen har jag förmodligen nyligen hemkommit från krogen då, men är i regel lite för tilltufsad för att orka se en film. Hoppas de visas igen på lite humanare tider inom en snar framtid.
Nya Criterion!
April blir en bra DVD-månad. Vi har Godards mästerliga Vivre sa Vie, Olivier Assayas underbara Sommarminnen, samt Ang Lees Ride with the Devil och Sidney Lumets The Fugitive Kind att se fram emot.
torsdag 14 januari 2010
Anders och Mans
onsdag 13 januari 2010
Åååh, vad härligt
Klicka här för att komma till musikalnumret
/Jonas
måndag 11 januari 2010
I morgon är en ny dag
Såg just både Hemligheten och Drottningen och jag på det underbara SVTPlay. Enda nackdelen med Play är stressen som hela tiden uppstår när man vet att det finns en så enorm mängd bra program att titta på men så lite tid. Ibland ligger en dokumentär bara uppe i några dagar och ibland upp till en månad. Stress! Det är så galet bra program och jag skulle vilja se så gott som alla dokumentärer, jag bryr mig inte om det är natur, politik, samhälle, jag vill se allt de erbjuder.
/Jonas
Eric Rohmer, 1920-2010
En av världens bästa filmskapare har avlidit. Eric Rohmer började sin karriär som författare och litteraturvetare innan han började skriva filmkritik för Les Cahiers du Cinéma och andra publikationer, i vilka han insiktsfullt kämpade för att filmen skulle ses som en lika värdig konstform som litteraturen eller målningen.
Rohmer var lite äldre än Truffuat och Godard. Hans tidiga filmer visar inga tecken på det. Men filmerna från och med La Collectionnuese visar en skarp vishet och en patina som inte skulle kunna komma från någon ung cinefilsprätt.
Det stora med Rohmer var att han, trots att han redan var "gammal" på sextiotalet, alltid var absolut modern och han var inte rädd att testa ny teknik. Hans användning av blue-screen och digital filmteknik i den underskattade The Lady and the Duke är så mycket påhittigare än något som skulle kunna komma från regissörer som George Lucas eller James Cameron. Se bara bildrutan nedan ur The Lady and the Duke.
Rohmers första film Le Signe du Lion är en neorealistisk berättelse om Paris svarta hål. Men fattigdom var inte Rohmers ämne. Hans bästa filmer utspelas i borgerliga/småborgerliga hem där han kunde genomföra små karaktärsstudier. Och med väldigt små medel (Rohmer behövde aldrig använda hippa trick eller gap och skrik) berättar han berättelser om den moderna människan.
söndag 10 januari 2010
Week End: v. 2
Snart börjar den helvetiska perioden när filmvärlden går bananas över Oskar, Oskar-nomineringar och gyllene klot-priser. Jag rekommenderar alla cinefiler till att hålla sig borta från datorer med internetuppkoppling. Om ni inte följer doktorns rekommendationer kommer ni fastna i skiten och inte se dagens ljus förrän vårsolen börjar skina. Och Jason Reitman fått fler pokaler att ställa i sin pappas bokhylla.
Ett rykte
Om Sam Mendes regisserar nästa Bond-film blir han den första tänkande regissören att regissera en Bond-rulle sedan John Huston bossade över några scener i den riktiga Casino Royale.
Smokers, dopers
Sigourney Weavers kedjerökande karaktär i Avatar skapade en fining liten debate ohm tobaksrök på film i staterna. David Poland är mest sansad och har klokast åsikter av alla tyckare som skrivit om saken. Jag citerar: "For me, it has nothing to do with liking what cigarettes me to me or to movies(sic!). It is as simple as freedom of speech. Period. End of discussion. And you don't create hurdles to freedom of speech for speech you don't like. Social pressure already does that." Och vidare: "[…] you'll have to pry the celluloid out of my cold, dead fingers if you want to keep smoking out of movies."
Det var allt för denna vecka.
lördag 9 januari 2010
Hjältarnas afton
Appropå tråkiga nazi-skämt såg jag Brüno tidigare idag. Ett film som både var rolig och tråkig. En av glädjeämnena var att det visades fler pittar än pattar, något som är få filmer förunnat.
fredag 8 januari 2010
Faces and Names
Detta får mig att spekulera en smula utöver vilka andra filmtitlar jag anser mest lyckade. Jag inser att jag främst faller för svenska översättningar, kanske för att detta språk råkar vara mitt tungomål. Rädsla urholkar själen utklassar exempelvis övriga språks diton. Och när vi ändå åter är inne på den gode Fassbinder bör väl Warum läuft Herr R. Amok? nämnas i all sin briljans.
Så vit som en snö är, oavsett filmens klass, ett lyckande. Djävulen förmodligen är inte heller helt dum. Vi som älskade varann så mycket, Jag föddes, men..., Jag mår sådär, Hiroshima mon amour. Nej nu känner jag att detta mynnar ut i tanklös namedropping, så det är nog bäst att sluta. Det finns många fina namn på filmer alltså.
torsdag 7 januari 2010
Televisionslista 2009
Jag såg att Kjell på Weird science hade gjort en lista över 2009 års bästa serier och tänkte ge mig på ett försök, speciellt då jag tyckte att den listan hade sina fläckar och fallerade rejält på en punkt. Är det någon annan än jag som tänker på Genesarets sjö när man hör Kjells namn (namnen är ju så lika)?
Abed, Community, för sin DJ:ande Batman. Pris för lång och trogen tjänst i samma kategori får Charlie, It’s Always Sunny in Philadelphia, för Greenman
Hela gänget i 30 Rock. När ska de skärpa till sig och göra en hel bra säsong igen? Det räcker inte med ett bra öppnings- och avslutningsavsnitt.
En kvinnlig sekreterare, Mad Men, som på kontoret, på pickalurven kapade av sin nya chefs tå med en motordriven gräsklippare. Hoppas hon skickade ett John Deere-brev…
Depressionen. 30 Rock, The Office och Hank är bara några av serierna där depressionen lämnade sina avtryck.
Oavgjort mellan två tävlande. Jeff och Pierce, Community, när de framför sin presentation på Senor Changs lektion. Bored to Death, hela serien består av små, små Wes-filmer (vet ej om det är bra eller dåligt…).
Sons of Anarchy. Jag började titta på första säsongen och i början tänkte jag att det nog kunde bli bra. Det var en skön idé och det är alltid kul att se Ron Perlman, har man medverkat i Förlorade barnens stad och Hellboy så är man kung. Huvudkaraktären är en snygg ung man som tror att skådespel är att prata lite tufft och posa i varje scen, varje bild med honom i skulle kunna sitta på en 80-tals t-shirt, allt som saknas är att han håller ett däck i vardera hand. Ett längre inlägg om varför jag tycker så illa om denna serie kommer vid ett senare tillfälle.
Better off Ted, Party Down, Men of a Certain Age, Community, Modern Family, Parks and Recreation och Bored to Death. Listan blev lång men det har varit ett bra år.
Säsong två av Dollhouse. Efter ett så ruggigt bra avslut väntade jag mig en häpnadsväckande andra säsong, men säsongen började precis som den första hade gjort, intetsägande.
Monk. Det är inte många som pratar om Monk längre men jag gillar den, den förmedlar trygghet.
/Jonas
onsdag 6 januari 2010
Livets ständiga kamp
När man tittar på The Wire går det inte att, trots att det är makalöst bra, låta bli att tänka på att något saknas. Lite här och där dyker det upp figurer från David Simons tidigare serie men den viktigaste har glömts bort. Clark Johnson, som i Homicide: Life on the Streets spelade Meldrick Lewis, är tidningsredaktören Gus Haynes. Richard Belzer som var John Munch i Homicide susar förbi, sittandes i en bar, i det sista avsnittet. Han pratar om att han en gång i tiden ägde en bar, något han gjorde i den tidigare nämnda serien. Men favoriten Frank Pembleton, spelad av Andre Braugher syns aldrig till, med honom i The Wire hade det varit en klanderfri serie men nu finns den lilla sprickan som aldrig kommer låta den nå perfektion.
tisdag 5 januari 2010
Sektens flugsmälla
Regissörens rötter som dokumentärfilmare ter sig starkare här än i någon annan av hans spelfilmer. Kamerans blick ramar in reaktionerna, i ett zoomarbete som lätt förknippas med dokumentärpraktik. I de många exteriöra scenerna - i skogen, där sektmedlemmars anhöriga befinner sig för att sörja - skapas en trivsam tristess. Långa tagningar, som egentligen inte fyller större funktion än att de låter publiken vara med. Se färdsträckorna, höra kommentarerna - framför allt se och höra det som inte sägs, hörs och görs.
På så sätt kan det göras argument för hur den övervakande moderniteten i allmänhet, kameran i synnerhet, i sin upptagning ger falsk förhoppningar om aktivitet. Bara för att rec-knappen är intryckt fångas något - men Koreeda gör poäng av hur kamerans röda lampa också påminner om det osagda. I det här fallet en grupp människor som funnit trygghet i en kollektiv passivitet, förblindade av uppfattningen att de bearbetar ett trauma.
Allteftersom karaktärerna närmar sig uppgörelsen med det förflutna och sig själva övergår estetiken till mer spelfilmskonventionell. Dels för att den i högre grad utspelar sig inomhus, med ökat fokus kring kompositioner och skådespelarinsatser. Bildspråket tämjs och flugan slås slutligen mot väggen. Ta en titt på den döda insekten, så ser du hur modernitetens sanningsanspråk kvävs till döds och tonar bort som illusion.
En fet kraschlandning
Sex år efter att Robert Zemeckis gjorde Forrest Gump var det premiär för hans film Cast Away, återigen med Tom Hanks i huvudrollen. Hur jag trodde att en film endast innehållande Tom Hanks på en öde ö skulle vara bra förstår jag inte, men likväl gjorde jag det.
Efter en trög början kommer delen när planet kraschar, ljudet i biografen fick allt att kännas som att det var jag i min biostol som höll på att gå ner för nödlandning. Det var då ganska nytt med det mer avancerade ljudet så jag blev överraskad av den fysiska påverkan det hade på mig, bröstkorgen hoppade till och mitt hjärta började slå fortare, nu började jag tro att filmen skulle bli så bra som jag hoppats, men det var den inte.
Efter kraschen är det en enda lång reklamfilm för Spalding och FedEx. Hur någon kan ta mina pengar och sedan visa en lång tröttsam reklamfilm är oförskämt och fel, det känns smutsigt att någon som jobbar inom filmkonsten kan sälja hela sin idé till företag så att de sedan kan sälja den till mig och sedan kalla det film. Lite reklam här och där förstår jag kan behövas för att få in pengar men när det är så överbelamrat med kommersiella budskap som i Cast Away finns det ingen ursäkt. Fult är vad det är!
Häromdagen såg jag Up in the Air av Jason Reitman och hade blandade förväntningar. Trailern såg inget vidare ut men den är en av de stora favoriterna inför Golden Globe galan, hans första film var enormt överskattad men han är son till Ivan Reitman. Som sagt blandade känslor inför visningen.
Det som var filmen The Messengers problem var dess oförmåga att gå djupt i det som framställdes, för mig hade den varit mycket bättre om det hade varit en lång variant av In Treatment, då hade vi fått en chans att se in i människornas privatliv och fått uppleva deras helt genuina känslor som endast kan uppstå av den stress som extrema krissituationer framkallar. I Up in the Air ges vi återigen en chans att blicka in i det privata men istället för dödens påverkan på anhöriga ser vi folk bli avskedade i krisens USA. När personer beter sig irrationellt blir det alltid lite kul, även när det är hemskt tycker jag att det har en liten gnutta av nöje i sig.
Den förste att bli avskedad spelas av Zach Galifianakis, för er som läst Weird Science vet ni vem han är, han är personifieringen av avskalad humor, hans sista andetag i livet skulle framstå som kul. Här blir han förtvivlad och nedbruten över det världsomskakande som händer honom, men det är fortfarande väldigt roligt. Efter honom följer flertalet fler uppsägningar och nu börjar jag känna allvaret i det roliga, det smyger upp bakom mig och sticker mig i ryggen med dess sylvassa kanter. Jag skäms över att ha skrattat dessa människor rätt i ansiktet i deras livs kanske mest hemska situation.
Men där tar det slut på det roliga och det allvarliga. Reitman vågar inte hålla sig kvar i allvaret och det utvecklar sig till en klyscha av den överanvända och hippa indie-drama-komedi-genren. Det som ska vara lite snygga klipp när George Clooney packar sin väska ser mest ut som en direkt kopia av scenerna i Requiem for a Dream när Marlon Wayans och Jared Leto skjuter upp. det görs en förstärkning av ljuden och klipp som framställer händelserna som om de vore en del av en illustrerad beskrivning av hur man går till väga för att injicera heroin, eller som i det här fallet att packa en väska effektivt. Inget ont bekommer personerna i filmen, ett självmord borstas av som vore det en fluga och förskjutning av familjen förlåts med en kindpuss.
Filmens kontenta är att utan en familj, kärnfamilj, är du olycklig, inte särskilt modernt, inte för att man kan vänta sig så mycket mer av en regissör vars förra film handlade om en tonåring som valde att behålla barnet hon blivit gravid med. Att stå emot de onda makter som tvingar unga mödrar till abort. Visst jag inser att jag är onödigt gnällig för det är inte en dålig film, men det är en film som lämnar en med en besk eftersmak, om inte för det ålderdomliga temat förklätt i en hipp kostym så för det väldiga reklaminnehållet. Det är värre än Cast Away, överallt pratas det om American Airlines, Hilton och en biluthyrningsfirma (jag tror det var Hertz…). Den borde inte få tävla mot de andra filmerna i Golden Globe eller Oscars-galan, den borde vara med i cannes på reklamfilmsfestivalen, där åskådarna oavbrutet förväntar sig att få multinationella företags budskap slängda i ansiktet, här känns det som att bli spottad i ansiktet.
/ Jonas
söndag 3 januari 2010
Week End: v. 1
Om ni nu trodde att allt listsnack skulle vara över nu trodde ni fel. Vi har inte ens påbörjat DVD-listorna än. Sight and Sound har frågat några kritiker vilka DVD:er de var mest nöjda med under 2009. Det var lite förvånande att se hur både Second Run och Masters of Cinema blivit populärare än Criterion.
Filmerna och DVD-utgåvorna de flesta verkade gilla mest var MoCs satsning på Maurice Pialat, samt Second Runs utgåvor av Pedro Costas O Sangue och Vera Chytilovás Daisies. Jag har själv sett två av Pialat-filmerna och både filmerna och transfereringarna är utmärkta. Och detsamma gäller såklart O Sangue och Daisies. För er som är intresserade av Pedro Costa kan jag tipsa om hans Fountainhas-trilogi som kommer att släppas av Criterion den trettionde mars.
Mer listor blir det. Jag har själv knåpat ihop en liten lista med filmer man bör se fram emot. Om ni tycker jag missat något få ni gärna skriva det i rutan här nedanför.
Verklighetens filmkritiker
Att ett mikrokrig bröt ut förra veckan mellan Hynek Pallas och Erik Helmersson angående Helmerssons (enligt Pallas) undermåliga Vita Bandet-recension har väl ingen missat? The Alan Smithees hejar självfallet på Pallas i denna fråga, och undertecknad tycker sig känna igen vissa av Helmerssons argument från en debatt som ägde rum för inte alltför länge sedan.
WHAAAAAA!
Kanal5 ska inom kort visa några filmer de programmerat under rubriken "Skrikfilmer". Om det existerar en sådan genre måste den var den sämsta som finns. Oavsett om det gäller Fassbinders Bolwieser eller Ace Ventura-filmerna finns det inget som suger musten ur mig som dessa hysteriska skrikfilmer. Tacka vet jag Whit Stillman, Robert Bresson eller träiga kostymdramer om den franska revolutionen.
lördag 2 januari 2010
Påfågelns längtan
Stängde man inte av sin digitaltevebox snabbt nog utsattes man för mer ytligheter. Filmen Darling må vara en ganska träffande skildring av stureplans mentala istid, eller nåt, men jag kan verkligen inte stå ut med hur Johan Kling skriver sina karaktärer med ett sådant förakt. Att endast skapa figurer att ogilla och skratta åt, framstår för mig oerhört främmande.
Avslutningsvis vill jag cittera Willy Kyrklund, som i sin tur citterar Karin Boye.
Vart går all sång, som blir kvävd och inne-
stängd?
Vart går all längtan, som når ingenting?
Kanhända, den i mullen och vattnet ligger
mängd.
Kanhända den viner i vinden omkring.
Dina byxor brinner
Att se Ricky Gervais på scen är något fantastiskt, hans komiska talang är olik alla hans kollegors. När han står inför flera tusen åskådare och berättar om när Hitler träffade Nietzsche kunde jag inte skuta skratta, hans komik ligger ofta inte i det språkliga, det är hans nedskalade mimik som ger orden en mening. I The Office fick han och Stephen Merchant mer eller mindre fritt att göra vad de ville och det blev genialisk teveunderhållning. I hans senare amerikanska produktioner har han sett plågsamt tillbakhållen ut. Han ser inte lika fri ut som han gör på scen eller i kontorets landskap. När han nu kommer med en ny film där han både har skrivit manus och regisserat borde väl bojorna vara borta, men det är de inte.
/ Jonas
Ett förlorat slag
Oren Moverman skrev manus till I’m Not There så när jag skulle se hans regidebut väntade jag mig en intresseväckande film. Visserligen anser jag att I’m Not There är rejält överskattad men den är åtminstone nyskapande och hyffsat intressant. Filmen handlar om två militärer som åker ut till anhöriga till döda soldater och delger dem om deras älskades död. En död som skett i krig, ett krig som de flesta inte längre känner är värt att utkämpa. Den ena i gruppen är Will Montgomery (Ben Foster), en krigshjälte som efter sitt heroiska dåd har satts på hemmatjänst på grund av sitt skadade öga. Hans överordnade i den lilla tvåmannagruppen, Tony Stone (Woddy Harrelson), är en eldstridstörstande ensamvarg, en lögnande nykter alkoholist som ständigt försöker att ersätta spriten med allehanda kvinnor.
/ Jonas
fredag 1 januari 2010
My fireworks at the end of the day
Denna nyårsafton har jag spenderat tillsammans med en vomiterande syster och årtiondets sjätte bästa film Dancer in the Dark. Sämre sällskap kan man ju ha. Lars von Triers mästerliga melodram grep mig precis lika hårt denna gång som jag minns att den gjorde förra gången.
Jag uppskattar mycket hur ingenting i filmen är perfekt, förutom känslouttrycken. Det finns fula bilder, hål i intrigen och halvlyckat skådespel. Däremot finns det inte en enda falsk ton, inte en enda pil som missar hjärtat. Redan bespottade The Imaginarium of Doctor Parnassus kan ta sig i brasan vad det gäller påvisandet av fantasins kraft. Den som inte fäller en tår när Selma med snaran kring halsen slutligen tar sången ut ur drömmen, torde ha ett hjärta av sten. Selma, det skulle jag nog faktiskt kunna döpa min dotter till inser jag nu.
Nämnas bör i förbifarten att jag likt alla andra år sammanställt en ödmjuk lista över mina västerländska favoritbiofilmer från året som gått. På tellusfilm hittar du denna.