counter

lördag 2 januari 2010

Dina byxor brinner

Att se Ricky Gervais på scen är något fantastiskt, hans komiska talang är olik alla hans kollegors. När han står inför flera tusen åskådare och berättar om när Hitler träffade Nietzsche kunde jag inte skuta skratta, hans komik ligger ofta inte i det språkliga, det är hans nedskalade mimik som ger orden en mening. I The Office fick han och Stephen Merchant mer eller mindre fritt att göra vad de ville och det blev genialisk teveunderhållning. I hans senare amerikanska produktioner har han sett plågsamt tillbakhållen ut. Han ser inte lika fri ut som han gör på scen eller i kontorets landskap. När han nu kommer med en ny film där han både har skrivit manus och regisserat borde väl bojorna vara borta, men det är de inte.

The Invention of Lying börjar mycket lovande och de första 20 minuterna är det som att Gervais är tillbaka, om än inte helt så i alla fall en liten bit tillbaka. Men efter den grymma starten visar sig detta bara vara en ordinär sentimental smörja. Dock en smörja med sköna skådisar (Louis C.K.., Tina Fey, Jonah Hill, Rob Lowe, Edward Norton, Philip Seymour Hoffman och fler).

Filmen handlar om ett samhälle där ingen kan ljuga, deras hjärna funkar helt enkelt inte så. Det behövs inga intyg eller legitimationer, om någon säger något så är det ju sant. I en värld utan lögner kan en lögnare vara kung.

Den komiska tajmingen är helt frånvarande och det känns som en bra idé som inte riktigt funkar som en hel film men som hade passat för halvtimmesformatet. Merchant är inte med i manusskrivandet och inte heller regin, och det märks. Det är många som får sig en känga, bland annat religionen och det hårda företagslivet men det är gjort på ett så talanglöst och ointressant sätt att jag tvivlar på att någon kommer bry sig. Är Merchant vad Larry David var för Seinfeld, den som tillförde det originella och trilskna? Jag undrar varför inte Merchant var med på denna film, kan han månne tyckt att den var för dålig? I år kommer Cemetery Junction skriven och regisserad av Gervais/Merchant, först då får vi döma Gervais talang, detta kändes mest som en inkomst för honom och hamnar därför i samma kategori som Night at the Museum 2 och Ghost Town.

/ Jonas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar