counter

söndag 24 januari 2010

Week End: v. 4

Nu har vi betat av en av tre filmgalor. Imorgon är det dags för Guldbaggen och i början av mars är det Oscarsgalans tur. Men som tur är finns det lite vettigare saker att ägna sig åt, som Berlinale och Göteborgs Filmfestival till exempel. Ett skämt som Sundance kan man hoppa över. Jag namndroppade några filmer från GIFF här förra veckan, men Berlin har jag inte hunnit gå igenom, vilket kanske beror på att de inte har släppt hela programmet än. Men de har lagt upp några filmer som kommer att visas och det är såklart ett spännande program. Stora titlar som Greenberg, Howl, A Woman, A Gun and a Noodle Shop och The Killer Inside Me hittas i tävlingssektionen, och mycket annat hittas på annat håll.

Sundancing
Att termer som minor och major, independent och Hollywood inte är särskilt funktionella när vi idag diskuterar amerikansk film behövs inte understrykas. I och med två filmer som kommer detta år ser vi hur denna gräns överskrids som den i Tyskland 1989. Noah Baumbachs nya film, Greenberg, där Ben Stiller spelar mot Greta Gerwig och Mark Duplass som i vanliga fall brukar hålla till i filmer som går under paraplytermen "mumblecore". Samma Duplass har tillsammans med bror sin gjort en ny film där de anställt större namn såsom Marisa Tomei, John C. Reilly, Jonah Hill och Catherine Keener. Cyrus heter den, och en trailer finns här.



Visions of Jack and Allen
Om de två senaste åren präglats av filmer om modeskapare ser 2010 ut att handla om beatpoeter. Vi har filmatiseringen av Jack Kerouacs On the Road som förmodligen regisseras av Walter Salles, samt Howl, en film om Allen Ginsberg som spelas av Harry Osborn, eller James Franco som har heter på riktigt.

Coco - Livet före O'Brien
Det verkar som att dusterna kring NBC, Jay Leno och Conan O'Brien är över. I helgen tog O'Brien farväl till sina tittare, och var generös nog att tipsa NBC om hur de skulle kunna använda den tomma studion han lämnar efter sig. De tre roligaste följer nedan, oöversatta av undertecknad.

1. Site of Tiger Woods’ 1st Annual Mistress Reunion
2. Storage facility for apology notes to NBC stockholders
3. Leave the studio cold and empty and re-name it “The World’s Largest Metaphor For NBC Programming”

Peace out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar