counter

söndag 31 januari 2010

Week End: v. 5


Miramax läggs ned
Disney-ägda Miramax, ett av världens ondskefullaste filmbolag har lagts ned. Pressmeddelandet låter såhär, "Miramax was a leading producer and distributor of independent film and is credited with taking independent cinema into the mainstream in the US". Detta är inte hela sanningen. Under ledningen av Harvey och Bob Weinsten, som led av samma megalomani som David O. Selznick, såg Miramax till att förstöra så mycket som möjligt av 90-talets filmkultur.

All information nedan ha jag tagit från Jonathan Rosenbaums 234-sidiga attack mot Miramax, Movie Wars: How Hollywood and the Media Limit what Movies We can See. I sin samling artiklar redogör Rosenbaum hur Miramax klippt om filmer som Chen Kaiges Temptress Moon, Patrice Chéreaus Queen Margot och de flesta av Tarantinos filmer. Men bröderna gick längre än så, de tvingade Charles Burnett att skriva och spela in ett nytt slut till The Glass Shield, och Jim Jarmusch ska ha kämpat för sitt liv för att få Dead Man intakt. Det finns alltså en anledning till varför Harvey Weinstein kallas Harvey Scissorhands.

Men Miramax var inte enbart ett produktionsbolag, de distribuerade också väldigt mycket film, och väldigt mycket utländsk film (vi befinner oss tydligen i U.S.A. nu). Det stora problemet var att de sällan distribuerade filmer fullt ut. Filmer de köpt rättigheterna till, men som de inte gillade, gav de i bästa fall en begränsad distribuering, om de nu visade filmen överhuvudtaget. En rolig historia är den om en programmerare till ett Jim Jarmusch-retrospektiv som kontaktade Miramax för de ville låna en kopia av Dead Man, och fick till svar att de inte borde visa filmen eftersom den var dålig.

Weinsteins syn på film reflekteras väl i detta uttalande om Cannes: "It has the potential to be so much more than it is now, the potential to be so much more serious and less political". Det var visserligen ett tag sedan bröderna arbetade på Miramax (nu håller de till på The Weinstein Company), men det känns ändå skönt att lägga denna svarta del av filmhistorien bakom sig.


hemma bäst
När hela filmvärlden håller sig upptagen med festivaler och prisutdelningar, är det skönt att kunna slå sig ned framför televisionen och låta skivspelaren svettas lite. Inom kort kommer några filmer av regissörer som tidigt varit grovt underrepresenterade i video-hyllan att släppas, så pass underrepresenterade att man skulle kunna tro att det är bröderna Weinsten som suttit på rättigheterna till dem. Criterion Collection ger ut en box med Pedro Costas Fontainhas-trilogi, Masters of Cinema fullföljer sin utgivning av Maurice Pialats verk, Philippe Garrels Frontiers of Dawn släpptes nyligen av MPI Home Video och inom kort kommer man att, tack vare Drakes Avenue, kunna köpa sig en box med tre filmer av Jean-Marie Straub och Daniele Huillet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar