counter

söndag 17 januari 2010

Week End: v. 3

Det har varit en dyster vecka. Först gick den gamle mästaren Eric Rohmer bort, och efter det visade det sig att Dennis Hopper, efter en lång kamp mot prostatacancer, lagt sig på dödsbädden. Hopper kommer förmodligen bli mest ihågkommen för Easy Rider och hans skådespelarprestationer. Men han var mycket mer än så. En riktigt bra fotograf och en underskattad regissör.

Kiarostami vs. Bahman Ghobadi

Det blåste upp en mindre konflikt mellan Abbas Kiarostami och Bahman Ghobadi (regissören bakom No One Knows About Persian Cats som visades på Stockholm Filmfestival). Kiarostami kritiserade Ghobadi för att han lämnat (blivit utkastad från) Iran, och för att han väljer att göra film om Iran utanför landets gränser. Läs en summering av bråket här.

12 anledningar till varför jag skulle vilja spendera slutet av månaden i Göteborg istället för i huvudstaden

Göteborgs Filmfestival drar igång den 29 och det är ett imponerande program de presenterar. Nedan följer en lista på 12 filmer man inte bör missa.

White Material
Like You Know it All
Rage
Life During Wartime
Vision
The Thorn in the Heart
Visage
Förhöret
Lourdes
Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans
She, A Chinese
Lebanon


Svenska Institutets söker ny chef
Och Richard Hobert har tydligen sökt tjänsten. Visserligen är vi glada över att han rör sig bort från filmbranschen, men vad som skulle kunna hända om Hobert får positionen vågar jag inte spekulera i.

SVT's knäppa programmering

I lördags visades Victor Sjöströms Under den röda kappan, och nästa lördag visas Costa-Gavras Mördande Konkurrens på tv, vilket såklart är roligt. Men varför envisas SVT med att visa dem mitt på natten (kl. 04:05 respektive 03:05). Visserligen har jag förmodligen nyligen hemkommit från krogen då, men är i regel lite för tilltufsad för att orka se en film. Hoppas de visas igen på lite humanare tider inom en snar framtid.


Nya Criterion!

April blir en bra DVD-månad. Vi har Godards mästerliga Vivre sa Vie, Olivier Assayas underbara Sommarminnen, samt Ang Lees Ride with the Devil och Sidney Lumets The Fugitive Kind att se fram emot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar